Manisa ve İzmir ortasında farklı flora ve faunasıyla görenleri hayran bırakan Spil Dağı Ulusal Parkı’nda yalnızca 10 gün boyunca canlı kalabilen Manisa lalesi (Tulipa orphanidea), çiçek açtı. Senede bir kere hava durumuna nazaran nisanın son haftası ya da mayıs ayının birinci haftasında açan baharın müjdecisi laleler doğaseverlerin ilgisini çekerken; Tabiat Muhafaza ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Spil Dağı Milli Park Müdürlüğü tabiat aktifliği düzenledi. Öğrenciler, rehberler eşliğinde Manisa lalesini yakından tanıdı, cep telefonları ve fotoğraf makineleriyle bol bol fotoğraf çekti. MCBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şık, “Her yıl, ortalama mayıs ayında bu hoşluğu, bu şenliği yaşıyoruz. Doğal olarak Manisa kentinin de simgesi olan Manisa lalesi, pek çok kentli üzere ülke içinden gelen öbür beşerler, öbür kentlerin insanları tarafından da merakla izleniyor. Yeşilin içerisindeki bu hoşluk, insanların ilgisini çektiği kadar, biraz dehşete da sebep oluyor” diye konuştu.

‘2 RENK LALE GÖZLEMLEDİK’
Prof. Dr. Levent Şık, “Bu laleyi koparmanın cezası bu yıl 557 bin TL olarak belirlendi. Bu nedenle lalelerin fotoğraflarını çekmek, yanlarında bulunmak, onlarla vakit geçirmek elbette hoş fakat onlara ziyan vermememiz gerekiyor. Spil Dağı’nda şimdiye kadar müziklere da bahis olan sarı lale ve şu anda etrafımızda de görülebilen kırmızı lale olmak üzere 2 renk lale gözlemledik. Fakat 2015 yılında yaptığımız çalışmada, Manisa’nın Demirci Bardakçı Dağı ve Alaşehir’in yüksek kesitlerinde, morfolojik olarak farklılık gösteren lale cinslerine de rastladık. Buradaki laleler büsbütün kırmızı renkteyken; birtakım bölgelerde sarı bantlar içeren laleler de bulunuyor. Bu farklılıkların araştırılması için genetik çalışmalar başlattık lakin şimdi ‘Bu bitki başkalarından farklıdır’ diyebileceğimiz sonuçlara ulaşamadık. Değerli olansa Manisa’nın bu bitkiye ağır biçimde konut sahipliği yapıyor olmasıdır” diye konuştu.

‘MANİSA LALESİ BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR DEĞER’
Spil Dağı Ulusal Park Müdürü Halil Ernalçacı ise “Doğa Müdafaa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün talimatıyla Spil Dağı Ulusal Parkımızda bulunan, buraya mahsus Manisa lalesi için kurum olarak müdafaasını sistemli olarak yapmaktayız. Hedefimiz, gelen ziyaretçilerin de bu hassasiyeti devam ettirmesi. Jandarma ve öbür kolluk kuvvetleri, özellikle ziyaretçilerin ağır olduğu devirlerde, vatandaşlara gerekli ikazları yapıyorlar. Manisa lalesi bizim için büyük bir bedel. Manisa lalesi yanı sıra öbür endemik bitki çeşitlerimizin de korunması devam ediyor. Hedefimiz, bu hoşluğu, bu bitki çeşitliliğini, bizden sonraki jenerasyonlara en sağlıklı ve en ağır formda ulaştırmak” dedi.










‘MÜKEMMEL GÖZÜKÜYORLAR’
Halil Kale Fen Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Alper Kurt de “Manisa lalelerini görmeye, Spil Dağı’nda gezmeye geldik. Sahiden hoş. Endemik bir cins olduğu için eksiksiz gözüküyorlar. Koparma cezasını duyunca şaşırdım. Bastığım yerlere dikkat ediyorum. Yalnızca bu bölgeye has olduğu için koparmak nitekim büyük bir kabahat olmalı. Tabiat mirasına sahip çıkmamız gerekiyor” diye konuştu. 9’uncu sınıf öğrencisi Havva Betül Dönmez ise “Manisa’da yaşamama karşın Manisa lalesini birinci kez görüyorum. Çok hoş, ülkemizde bu biçimde endemik çeşitlerin bulunması ve muhafaza altına alınması çok hoşuma gitti. Ayrıyeten en çok şaşırtan şeylerden biri de koparmasının cezasının çok büyük olması. Çok hoş bir aktiflik oldu” dedi.
More Stories
Van’da UMKE Tarafından Düşme Yaralanmalarına Yönelik Kurtarma Tatbikatı Düzenlendi
Van Gölü’ndeki Çekilme İki Mahalleyi Birbirine Yakınlaştırdı
Vanlı aileler DEM Parti binası önündeki “evlat nöbeti”ni sürdürdü